Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsie pipki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wypróbuj przepis na gęsie pipki, czyli gęsie żołądki duszone w cebuli, aromatyczne danie jednogarnkowe z kuchni żydowskiej. 

Składniki:

Składniki

żołądki gęsie 1 kilogram
cebula 4 sztuki
czosnek 1 główka
smalec gęsi 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsie pipki

W kuchni żydowskiej pod nazwą Gęsie pipki kryją się dwie potrawy. Jedna to faszerowana skórka gęsiej szyi, natomiast druga, którą Wam dzisiaj pragnę polecić, to potrawka z gęsich żołądków z dodatkiem cebuli i czosnku.

Jak zrobić gęsie pipki?

1

Mięso myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wodę zlewamy wraz z szumowinami. Garnek ponownie napełniamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 30 minut.

2

Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojone podroby, smażymy kilka minut, wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, zrumieniamy. W trakcie smażenia cebuli dodajemy grubo pokrojony czosnek. Wlewamy wodę (lekko przykrywając nią zawartość rondla), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 90 minut. W razie potrzeby uzupełniamy płyn w rondlu.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak