Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ganache

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 20 dag
śmietana 30% 200 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczka
gorąca woda 4 łyżka
cukier puder 3 łyżka
aronia 4 dag suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Ganache

Aronię i cukier puder umieszczamy w pojemniku blendera, bardzo dokładnie miksujemy.

Kawę zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

W niedużym garnku podgrzewamy śmietanę i gdy będzie już niemal wrząca, ściągamy ją z ognia. Od razu dodajemy rozpuszczoną kawę oraz cukier puder z aronią, mieszamy.

Dorzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Mieszankę odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) i co 3-4 minuty mieszamy dokładnie.

Gdy czekolada zgęstnieje, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy do aluminiowych foremek na czekoladki.

Odstawiamy na 1-2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.05.2014 16:46
fajne smaki
Kolorowa 29.05.2014 21:17
Interesujące !
wwwiolka 29.05.2014 14:02
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 29.05.2014 09:17
super czekoladki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak