Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałeczki orzechowe z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 200 g
orzechy laskowe 200 g
jajko 1 szt
cukier 200 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
marmolada 100 g

Porada

Orzechy laskowe możemy zamienić na włoskie .

Przepis i sposób przygotowania na: Gałeczki orzechowe z marmoladą

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać zmielone orzechy i zmiksować, a następnie dodać jajko,mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować gałeczki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blaszce w sporych odstępach.
W każdej gałeczce zrobić wgłębienie palcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.
Po ostygnięciu nałożyć we wgłębienia marmoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.03.2015 11:39
Super ciasteczka.
Betina#45 06.03.2015 11:32
świetne ! słodkości
wwwiolka 06.03.2015 10:51
Bardzo fajny przepis.
Franciszek 06.03.2015 10:21
Wyprõbuję ...:-)
Barbara777 06.03.2015 10:12
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak