Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galat domowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
kości wieprzowe 1 kilogram
stópki wieprzowe 2 sztuki
golonka 1 mała
marchewka z groszkiem 1 puszka
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Galat domowy

Kroki postępowania

1
Wodę wlewamy do garnka, wkładamy kości wieprzowe i stópki, dodajemy sól, pieprz i przyprawę warzywną Kucharek. Gotujemy całość do miękkości. Mięso wyjmujemy z garnka i obieramy na drobne kawałki. Wywar przecedzamy przez sitko. Wywar ponownie zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy.
Krok 1 - Galat domowy foto
2
W półmiskach układamy obrane mięso, obrane i pokrojone w ćwiartki jajka oraz wsypujemy groszek z marchewką. Wywar wlewamy do półmisków.
Krok 2 - Galat domowy foto
3
Odstawiamy do stężenia.
Krok 3 - Galat domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.12.2013 11:32
bardzo dobra
Łukasz15 20.09.2013 09:09
Lubię galaretę
pajbek 10.06.2013 19:11
Lubię galaretkę, chętnie bym skosztowała :-)
Henryka2 10.06.2013 17:22
Zamiast dać w odpowiedniej ilości nóżek wieprzowych dodajesz żelatynę.Dziwny przepis. I jeszcze te powodujące mętnienie galarety kości...
SmacznaPyza 10.06.2013 13:57
ale wygląda okropnie - mętna galareta i całość nieapetyczna, niestety.... Piszesz o 1 op. żelatyny a te są różne - nie podajesz też w jakiej ilości wywaru ją rozpuścić a proporcje są ważne.
bogusia19 10.06.2013 09:54
mniam, mniam
dodi 10.06.2013 09:40
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak