Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galart wegetariański

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 sztuka
woda 1 litr
szpinak świeży 40 dkg
sól do smaku 1,2 łyżeczki
agar 10 g
różyczki brokuła 6 sztuk
słupki czerwonej papryki 4 sztuki
groszek konserwowy 10 sztuk
majonez 4 łyżki
sól 3 szczypty
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szczypty
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Galart wegetariański

Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
Na przygotowane warzywa delikatnie wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 06.05.2014 14:27
nareszcie znalazłam przysmak dl;a mojej córki
berys18 25.03.2013 17:58
bardzo fajny pomysł
mirosława4 22.02.2013 14:40
ciekawy przepis warty wypróbowania :)
Bernadeta1 10.10.2012 14:47
ciekawy przepis muszę wypróbować
caralajna 23.08.2012 08:58
pysznie wygląda
wojtek5 20.08.2012 16:08
tego jeszcze nie jadlem
adelajda 20.08.2012 14:56
nigdy takiego nie robiłam ale muszę wypróbować !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak