Galart wegetariański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • woda

    1 litr
  • szpinak świeży

    40 dkg
  • sól do smaku

    1,2 łyżeczki
  • agar

    10 g
  • różyczki brokuła

    6 sztuk
  • słupki czerwonej papryki

    4 sztuki
  • groszek konserwowy

    10 sztuk
  • majonez

    4 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szczypty
  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
Na przygotowane warzywa delikatnie wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 06.05.2014 14:27
nareszcie znalazłam przysmak dl;a mojej córki
berys18 25.03.2013 17:58
bardzo fajny pomysł
mirosława4 22.02.2013 14:40
ciekawy przepis warty wypróbowania :)
Bernadeta1 10.10.2012 14:47
ciekawy przepis muszę wypróbować
caralajna 23.08.2012 08:58
pysznie wygląda
wojtek5 20.08.2012 16:08
tego jeszcze nie jadlem
adelajda 20.08.2012 14:56
nigdy takiego nie robiłam ale muszę wypróbować !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat