Galart wegetariański

Galart wegetariański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • woda

    1 litr
  • szpinak świeży

    40 dkg
  • sól do smaku

    1,2 łyżeczki
  • agar

    10 g
  • różyczki brokuła

    6 sztuk
  • słupki czerwonej papryki

    4 sztuki
  • groszek konserwowy

    10 sztuk
  • majonez

    4 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szczypty
  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Galart wegetariański

Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
Na przygotowane warzywa delikatnie wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

gacopierz23 06.05.2014 14:27
nareszcie znalazłam przysmak dl;a mojej córki
berys18 25.03.2013 17:58
bardzo fajny pomysł
mirosława4 22.02.2013 14:40
ciekawy przepis warty wypróbowania :)
Bernadeta1 10.10.2012 14:47
ciekawy przepis muszę wypróbować
caralajna 23.08.2012 08:58
pysznie wygląda
wojtek5 20.08.2012 16:08
tego jeszcze nie jadlem
adelajda 20.08.2012 14:56
nigdy takiego nie robiłam ale muszę wypróbować !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat