Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowy deser
Gdy galaretka jagodowa zacznię tężeć, ubijamy 100 ml śmietany, dodając pod koniec łyżeczkę cukru oraz galaretkę. Dokładnie miksujemy i rozlewamy równomiernie do szklanek, wkładamy do lodówki.
Gdy masa całkowicie stężeje, wylewamy na nią tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy w 450 ml wody galaretkę truskawkową, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, rozlewamy ją równomiernie do szklanek.
Kolejno przygotowujemy:
- galaretkę o smaku kiwi- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie dodaną do ubitej śmietany (przygotowaną również ze 100 ml śmietany),
- galaretkę truskawkową- rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (100 ml),
- galaretkę o smaku kiwi rozpuszczoną w 450 ml wody,
- galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 300 ml wody, a następnie zmieszaną z bitą śmietaną (przygotowaną ze 100 ml),
- galaretkę jagodową rozpuszczoną w 450 ml wody.
Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzednich z tym, że następne galaretki można rozpuszczać w wodzie już po około 30 minutach, a nie dopiero po zastygnięciu wcześniejszych warstw.