galaretkowiec kokosowy z owocami

galaretkowiec kokosowy z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ kokosa

    200 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    1 łyżka
  • gruszka

    1 sztuka
  • kiwi

    1 sztuka
  • banan

    1/2 sztuki
  • limonka

    1 sztuka
  • woda

    2 szklanki
  • wanilia

  • herbatniki

    80-100 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania galaretkowiec kokosowy z owocami

Kroki postępowania

Krok 1 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Orzech kokosowy przebić i wylać wodę. Owinąć w ręcznik i mocno uderzyć młotkiem aż pęknie. Wydłubać nożem miąższ, odciąć brązową skórkę. Użyć 200 gram takiego świeżego miąższu.
Krok 2 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Miąższ rozdrobnić w rozdrabniaczu lub malakserze. Wsypać do garnka, dolać 1 szklankę wody i cukier, zagotować. Dusić około 15 minut na małym gazie pod przykryciem. Proszek budyniowy rozpuścić w małej ilości wody i dodać do masy kokosowej oraz 2 łyżeczki namoczonej żelatyny. Wymieszać aż się rozpuści. Dodać ziarenka wanilii. Jeszcze raz rozdrobnić blenderem.
Krok 3 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Przygotować formę keksową około 20-22 cm długości, wyłożyć ją folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami.
Krok 4 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Na herbatniki wylać masę kokosową, może być ciepła. Odstawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć ułożyć drugą warstwę herbatników.
Krok 5 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Owoce obrać i pokroić w kostkę (poza limonką), zalać 1 szklanką wody i zagotować. Gotować 2-3 minuty dodać namoczoną żelatynę (2 łyżeczki). Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Do letniej/zimnej galaretki owocowej dodać sok i miąższ z limonki.
Tężejącą wylać na górną warstwę herbatników.
Krok 6 - galaretkowiec kokosowy z owocami foto
Całość wstawić do lodówki do całkowitego zesztywnienia.
Przed podaniem odwinąć z foli i odciąć boki. Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (41)

Kuchenka 02.03.2014 10:33
ciekawe ciacho
Katarzyna59 27.10.2013 16:30
fantastyczne ciacho
adelajda 21.10.2013 12:21
super ciacho !
Motorek 19.10.2013 09:27
smaczne ciasto
Kasia36 11.10.2013 21:24
Wygląda bardzo pysznie
Stenka 10.10.2013 07:55
apetycznie się zapowiada
IZABELA29 06.10.2013 08:42
ze świeżym kokosem super..
ONY_za_kare 05.10.2013 12:45
świetne ciacho :)
Agnieszka_B 04.10.2013 23:03
Skusiłabym się na tak pysznie wyglądające ciasto :)
Katarzyna/kate1980 04.10.2013 20:40
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat