Galaretkowiec

Galaretkowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    1/2 op
  • galaretka fioletowa

    1/2 op
  • galaretka czerwona

    1/2 op
  • galaretka agrestowa

    1/2 op
  • galaretka pomarańczowa

    1/2 op
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • galaretka niebieska

    1 op
  • śmietana 30%

    250 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Galaretkowiec

Każdą w czterech galaretek: zieloną, czerwoną, pomarańczową i fioletową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Stężone galaretki kroimy w kostkę. Dno tortownicy (śr. 22cm) wykładamy biszkoptami. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą żółtą galaretkę i razem miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Aleksandra/Olcia 22.03.2015 17:08
uwielbiam ten deser
caralajna 22.03.2015 16:46
lubię kolorowe desery :)
tytka 22.03.2015 14:26
piękne kolorki
mirosława4 22.03.2015 14:25
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat