Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowe jajka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie

jajko ugotowane na twardo 1 szt
kukurydza w puszce 10 dag
ogórki konserwowe 2 szt
marchew 1 szt( mała)
seler 10 dag
szynka 10 dag
ser żółty 10 dag

Zalewa

bulion warzywny 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

Porada

Aby lepiej się obierały jajka i galaretka zachowała swój kształt wydmuszki posmarować w środku masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowe jajka

Kroki postępowania

1
Potrzebujemy 8 wydmuszek. Robimy w każdej wydmuszce większą dziurę i wkładamy do każdej z osobna troszkę: ogórka,sera, szynki wszystko pokrojone w drobną kostkę oraz marchewkę i seler ( wcześniej ugotowane) i kukurydzę.
Krok 1 - Galaretkowe jajka foto
2

Do bulionu dodajemy rozpuszczoną żelatynę w małej ilości ciepłej wody. Wydmuszki wkładamy do wytłaczanki i zalewamy je gotowym bulionem. Odkładamy do lodówki aż stężeją nasze jajka.
Krok 2 - Galaretkowe jajka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 28.05.2014 13:32
Fajny pomysł :)
gibli 17.05.2014 12:16
fajny pomysł;)
Gabi44 19.04.2014 08:53
@Aannkaa82.Christopher prezentował podobne, bardziej kolorowe z innym wypełnienie. Te też są smaczne.
Aannkaa82 18.04.2014 19:42
Chyba gdzieś juz widziałam te jajka albo bardzo podobne.. wyglądaja efektownie :)
PaniMISIOWA 18.04.2014 17:23
bardzo mi się podobają takie jajeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak