Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 1 kg
cukier kryształ 3-4 szkl.
woda 1 litr

Porada

Galaretka cytrynowa jest bardzo aromatyczna, zawiera sporo goryczki - nadaje się jako dodatek do herbaty, kompotu, drinków, lodów czy gofrów.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny

Kroki postępowania

1
Cytryny obrać ze skórki i większości białego albedo. Usunąć wszystkie pestki.

Zarówno albedo, jak i pestki, mają dużą zawartość pektyny, która zagęszcza przetwory z cytrusów, ale zawierają również sporo goryczki!
Krok 1 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto
2
Owoce pokroić w plasterki zbierając wypływający sok.
Krok 2 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto
3
W rondelku zagotować wodę z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 3 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto
4
Dodać plasterki cytryny razem w sokiem i gotować na najmniejszym ogniu przez ok.45 minut. Można to zrobić w 2-3 podejściach, odstawiając za każdym razem gorący syrop do ostygnięcia i ponownie go rozgrzewając.
Krok 4 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto
5
Całość dokładnie odcedzić jeszcze na gorąco, póki galaretka jest płynna.
Krok 5 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto
6
Gorącym odcedzonym płynem napełnić małe słoiczki, natychmiast szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry na 15 minut.
Po zupełnym ostygnięciu galaretka samoczynnie skrzepnie.
Krok 6 - Galaretka ze świeżych cytryn - bez żelatyny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak