Galaretka z szampana z liczi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na liczi w waniliowym syropie

  • liczi

    400 g
  • cukier puder

    105 g
  • woda

    125 ml
  • laska wanilii

    1 szt
  • limonka

    1/2 szt
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 łyżka

Składniki na galaretkę z szampana

  • szampan

    375 ml
  • cukier puder

    105 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 1/2 łyżki
  • gorąca woda

    30 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie liczi w syropie:
Liczi obieramy i usuwamy pestki. W rondelku łączymy sok z połowy limonki, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, wodę i wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka). Gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści. Obrane owoce umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącym syropem, przykrywamy miseczkę i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotowanie galaretki z szampana:
Alkohol i cukier puder łączymy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 2 minut aż cukier się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do szampana. Do pucharków wkładamy po kilka owoców liczi z syropu i zalewamy przygotowaną galaretką.

Pucharki chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przed podaniem na krótką chwilę zanurzamy pucharki w gorącej wodzie, żeby było łatwiej wyjąć galaretki. Galaretki z szampana podajemy z syropem i owocami liczi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.02.2016 19:11
Zdjęcie na poziomie :)
anka1988 22.01.2016 13:32
piękny deser!
Jadwiga/Jaga85 22.01.2016 13:10
coś pięknego i pysznego!
Mniam 22.01.2016 07:15
Spróbowałabym z przyjemnością :)
Barbara13 21.01.2016 22:47
bardzo interesująca propozacja
Renataj 21.01.2016 22:09
Interesujący pomysł.
Wiktoria29 21.01.2016 21:26
świetny pomysł na deser
Kolorowa 21.01.2016 19:47
Wygląda bardzo dobrze.
Konczi 21.01.2016 19:45
fantastyczna propozycja ....
bertpvd 21.01.2016 19:21
piękne i smaczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat