Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka 1 kg
marchew 2 sztuki
sól
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z kurczaka

Kroki postępowania

1
1. Skrzydełka należy opłukać i przełożyć do większego garnka. Dodajemy do nich włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy rosół, doprawiając na koniec solą.
Krok 1 - Galaretka z kurczaka foto
2
2. Skrzydełka wyjmujemy z rosołu. To samo robimy z marchewką. Z rosołu wyjmujemy również włoszczyznę. Do galaretki nie będzie potrzebna, ale można z niej zrobić sałatkę.
Krok 2 - Galaretka z kurczaka foto
3
3. wystudzone mięso oddzielamy od kości, a marchewkę kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy do rosołu. Dodajemy do niego żelatynę. jej ilość uzależniona jest od ilości wywaru.
Krok 3 - Galaretka z kurczaka foto
4
4. Wszystko należy przemieszać i ponalewać do mniejszych pojemników.
Krok 4 - Galaretka z kurczaka foto
5
5. Do galaretki wykorzystałam kubki po sałatce i inne miseczki.
Krok 5 - Galaretka z kurczaka foto
6
6. galaretkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gotową podajemy skropioną octem lub sokiem z cytryny.
Krok 6 - Galaretka z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.02.2014 19:54
Zawsze dobra.
meg1984 03.04.2013 16:13
zapewne bardzo smaczne
aisza1 02.04.2013 07:46
mniam pycha taka jak lubię
Aannkaa82 31.01.2013 20:12
Lubie galaretkę, zarówno wieprzową jak i drobiową.
adelajda 31.01.2013 17:13
lubię taką galaretkę
Adrian3 31.01.2013 17:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak