Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z czerwonej porzeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwona porzeczka dowolna ilość
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z czerwonej porzeczki

Kroki postępowania

1
Najważniejsze są proporcje 1 szklanka soku z porzeczek na 1 szklankę cukru!
Dokładnie umyć porzeczki i pozbawić szypułek. Wsypać do garnka. Nastawić garnek na średnik ognień i rozdrobnić widelcem porzeczki, żeby puściły sok. Chwilę pogotować.
Krok 1 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
2
Powstały wywar przecedzić przez gęste sito.
Krok 2 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
3
Odmierzyć powstały sok (1 szklanka soku na 1 szklankę cukru) i dodać cukier. Zagotować do rozpuszczenia cukru.
Krok 3 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
4
ściągnąć powstałą szumowinę łyżką. Galaretka jest gotowa, kiedy jej kropla wylana na talerzyk ścina się. Powstałą galaretkę przelać do niewielkich wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić.
Nie pasteryzować
Krok 4 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 19.07.2013 13:39
ja mam jeszcze jeden słoik z zeszłego roku :)
Pietruszka 19.07.2013 08:23
fajne, kiedyś wypróbuje
adelajda 19.07.2013 06:28
moja teściowa taka robiła jest smaczna
kasiulka 18.07.2013 22:33
wspaniała do przekładania tortów i ciast
zielonamorelka 18.07.2013 22:11
nigdy takiej galaretki jeszcze nie robiłam,może kiedyś wypróbuję
Pyszota 18.07.2013 21:38
fajna galaretka
marta1221 18.07.2013 20:56
och ciekawy pomysł na czerwona porzeczke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak