Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwona porzeczka

    dowolna ilość
  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
Najważniejsze są proporcje 1 szklanka soku z porzeczek na 1 szklankę cukru!
Dokładnie umyć porzeczki i pozbawić szypułek. Wsypać do garnka. Nastawić garnek na średnik ognień i rozdrobnić widelcem porzeczki, żeby puściły sok. Chwilę pogotować.
Krok 2 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
Powstały wywar przecedzić przez gęste sito.
Krok 3 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
Odmierzyć powstały sok (1 szklanka soku na 1 szklankę cukru) i dodać cukier. Zagotować do rozpuszczenia cukru.
Krok 4 - Galaretka z czerwonej porzeczki foto
ściągnąć powstałą szumowinę łyżką. Galaretka jest gotowa, kiedy jej kropla wylana na talerzyk ścina się. Powstałą galaretkę przelać do niewielkich wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić.
Nie pasteryzować

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia35

19.07.2013 13:39
ja mam jeszcze jeden słoik z zeszłego roku :)

Pietruszka

19.07.2013 08:23
fajne, kiedyś wypróbuje

adelajda

19.07.2013 06:28
moja teściowa taka robiła jest smaczna

kasiulka

18.07.2013 22:33
wspaniała do przekładania tortów i ciast

zielonamorelka

18.07.2013 22:11
nigdy takiej galaretki jeszcze nie robiłam,może kiedyś wypróbuję

Pyszota

18.07.2013 21:38
fajna galaretka

marta1221

18.07.2013 20:56
och ciekawy pomysł na czerwona porzeczke

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat