Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z czereśni

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jeśli owocowy sezon w pełni, nie tylko zamykamy je w słoikach. Od jakiegoś czasu pakujemy próżniowo i mrozimy. Postanowiliśmy zrobić „swojską” galaretkę owocową. Zamiast cukru, użyliśmy ksylitolu.

Składniki:

czereśnie 500 gramów
woda zimna 600 mililitrów
ksylitol 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 płatków

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z czereśni

Owoce rozmrażamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Dzień wcześniej rozmrozić w lodówce lub od razu wrzucić do zimnej wody i wolno podgrzewać.

Owoce zagotowujemy w wodzie (płynu powinno być około 500 ml), ewentualnie dosładzamy ksylitolem.
Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, przelewamy do salaterek lub innych naczyń, schładzamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 18.03.2019 06:25
Ksylitol jest słodki jak cukier.Fajna galareta :)
Bożena Matuszczyk 12.03.2019 12:03
Pomysłowo i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak