Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z białego wina z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białe wino 300 ml
woda 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier brązowy 30 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana kremówka 150-200 ml
cukier puder 1 łyżka

Porada

Galaretkę możecie udekorować świeżymi owocami np. malinami, truskawkami, poziomkami lub po prostu listkiem mięty czy startą czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z białego wina z bitą śmietaną

Żelatynę wsypujemy do większego naczynia i zalewamy gorącą wodą do napęcznienia. Gdy żelatyna się rozpuści dodajemy cukry i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy wino. Przelewamy do kieliszków i odstawiamy do stężenia na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru. Kremówkę przekładamy na przygotowaną i dobrze stężałą galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 28.10.2015 23:07
Bardzo dobra!
Ada-Gaba 28.10.2015 22:08
ciekawy deserek
Wiktoria29 28.10.2015 21:04
apetyczny deser
wwwiolka 28.10.2015 20:42
Bardzo ciekawe danie.
Kolorowa 28.10.2015 19:37
Galaretka niespodzianka ;)
cukiereczek 28.10.2015 17:14
brzmi zachęcająco
krokus 28.10.2015 14:25
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak