Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka śmietankowo-makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 100 g
śmietanka 12% 400 ml
miód płynny do smaku
galaretka cytrynowa 1 op.
skórka pomarańczowa do smaku
skórka pomarańczowa kandyzowana do smaku
żurawina suszona do smaku
orzechy posiekane do smaku
mąka kokosowa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka śmietankowo-makowa

Mak zmielić na sucho w młynku do kawy. Śmietankę rozgrzać prawie do wrzenia i dodać zmielony mak, startą skórkę pomarańczową, skórkę kandyzowaną oraz żurawinę i orzechy. Dokładnie wymieszać, nakryć i pozostawić na kilkanaście minut do spęcznienia. Z pomarańczy wycisnąć sok i połączyć z sypią galaretką cytrynową. Odstawić do napęcznienia i rozpuścić w mikrofalówce. Wlać do masy masowej i szybko wymieszać - najlepiej mikserem. Na koniec dodać mąkę kokosową, która zagęści całość.

Masę przełożyć do przygotowanych salaterek lub do jednej dużej. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak