Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka marchewkowa z bananami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok marchwiowy 300 ml
żelatyna deserowa na 1/2 L. płynu
banan 3 średnie
cytryna duża
cukier do smaku
woda 100 ml
olej z pestek winogron 1-2 łyżeczki

Porada

Dodatek oleju pozwala organizmowi z łatwością przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a marchewka jest świetnym źródłem przede wszystkim wit. A.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka marchewkowa z bananami

Żelatynę zalać chłodną wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na kilka minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce.

Sok ze świeżej marchewki przelać do blendera, dodać jednego banana pokrojonego w plasterki, olej z pestek winogron i zmiksować całość na jednolity płyn.

Dwa banany pokroić w plasterki, obficie skropić sokiem ze świeżej cytryny i przemieszać, aby nie ciemniały. Rozłożyć do przygotowanych salaterek.

Resztę soku wlać do blendera, wymieszać i dosłodzić do smaku.
Dolać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Przygotowaną galaretką zalać banany w salaterkach i wstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak