Galaretka kurczaka z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mały kurczak

    1 szt
  • marchewka

    3 szt
  • seler korzeniowy

    10 dag
  • por (biała część)

    15 dag
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • Pieprz biały mielony Prymat

    3 ziarna
  • jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo

    10 szt
  • kukurydza

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • zielony groszek

  • rosół z kury Kucharek

    2 kostki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta szczypta
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka oczyścić, opłukać osączyć i włożyć do garnka. Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do kurczaka wraz z przyprawami. Wlać 5 szklanek zimnej wody, zagotować, posolić i zmniejszyć płomień. Kurczaka należy gotować na bardzo małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Po 20 minutach wyjąć z garnka marchewki i seler. Kiedy mięso będzie miękkie, odcedzić wywar, doprawić kostkami bulionowymi Kucharek i, jeśli trzeba, solą. W gorącym bulionie z rosołu drobiowego Kucharek rozpuścić żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Z przestudzonego kurczaka zdjąć skórę i tłuszcz, a mięso pokroić na małe kawałki. Marchewki i seler pokroić w słupki i półplasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę, obrać jajeczka i przekroić na pół. Miskę lub specjalne naczynie do galaretek w kształcie wieńca opłukać zimną wodą i ułożyć na dnie składniki. Zalać zimną galaretą i odstawić do zastygnięcia co najmniej na 5 godzin. Przed podaniem wyjąć galaretkę na półmisek. Podawać z cząstkami cytryny, majonezem, sosem tatarskim lub chrzanem w śmietanie i białym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.04.2015 08:00
ciekawe galaretki
Magda60 02.12.2011 13:59
smaczne
kriso 11.07.2011 17:09
smaczne
jolita 13.06.2011 09:38
fajny przepis
jeta72 10.06.2011 20:08
pyszne;)
Ela20 04.06.2011 11:13
świetne danie na imprezy
caroline1983 08.05.2011 21:26
Tez czasami taka robię
1j1o1l1a1 15.04.2011 10:35
smaczne...zwłaszcza w ciepłe dni :)
jasiek 08.04.2011 14:02
bardzo fajny przepis i zdrowy
Adamorek 07.03.2011 13:23
właśnie sobie zrobiłem, dzięki za przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat