Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki wieprzowe

    2,5 kg
  • ziele angielskie

    6-8 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 szt.
  • przyprawa warzywna

    do smaku
  • przyprawa do zup

    do smaku
  • czosnek

    5 ząbków
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • marchewka

    2 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
Nóżki opalić, oskrobać z ew. pozostałości szczeciny, przerąbać na połowę, umyć dokładnie i zalać w garnku zimną wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty.
Krok 2 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
Gotować do miękkości, aż cała miękka otoczka będzie sama odchodziła od kostek - mnie to zajęło aż 3,5 godz. w szybkowarze.
W międzyczasie uzupełniać wodę, która się wygotuje.
Pozostawić do ostygnięcia, przecedzić, a znad wywaru zlać nadmiar tłuszczu, którego sporo wytapia się podczas gotowania.
Krok 3 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
Mięso i skórki starannie obrać od kostek i od razu kroić w mniejsze kawałki.
W pozostałym wywarze ugotować marchewkę, wyjąć, rozdrobnić i ponownie, razem z obranym mięsem, dodać do wywaru.
Krok 4 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
Całość doprawić do smaku płynną przyprawą do zup, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą warzywną. Dolać wody, jeśli jest jej zbyt mało. Całość jeszcze przez kilka minut gotować na małym płomieniu
Krok 5 - Galareta z nóżek wieprzowych - do słoików foto
Wrzącą masę przelać do wyparzonych słoików, po sam brzeg, i natychmiast zakręcić wyparzonymi pokrywkami - słoiki odstawić dnem do góry. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 22.06.2013 11:07
ja wolę drobiową, ale mąż dałby się pokroić za taką 'męską' galaretę :)
Habibi 21.06.2013 19:41
jeśli wlejemy galaretę wrzącą i słoiki mają szczelne pokrywki, to nawet 2-3 mies. - w jakiejś staropolskiej książce kucharskiej spotkałam się nawet z czasem 6 m-cy, ale nie sądzę, żeby trzeba było aż takie zapasy robić ;) za to świetnie się ten sposób sprawdza np. przy świniobiciu, kiedy trzeba dużo mięsa przerobić :)
Ilona ES 18.06.2013 22:06
A ile takie nogi mogą stać w lodówce?
bogusia19 17.06.2013 14:34
pycha galareta lubię bardzo
dodi 17.06.2013 14:19
bardzo ciekawy pomysł z tymi słoikami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat