Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mięso indycze
800 g, -
marchew
2 szt, -
seler korzeniowy
kawałek, -
pietruszka
1 szt, -
ząbki czosnku
3 ząbki, -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku, -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt, -
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziarenek, -
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka, -
natka pietruszki
kilka gałązek,
dodatkowo;
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
w zależności od potrzeby,
Przepis i sposób przygotowania Galareta z mięsa indyczego
Mięso oczyszczamy, myjemy.
Wkładamy razem z warzywami do wiekszego garnka, zalewamy zimną wodą.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, stawiamy na ogniu i gotujemy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miekkości mięsa dodając soli.
Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy i studzimy.
Wywar przelewamy przez sito, dodajemy przyprawę uniwersalną,sól, pieprz oraz pokrojony drobno czosnek.
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( dajemy tyle żelatyny według proporcji na opakowaniu).
Gdy mięso wystygnie obieramy z kości i kroimy.
Pokrojone mięso dodajemy do wywaru mieszamy, dodajemy niewielką ilość octu do smaku.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Do pojemników na dno układamy plasterki marchewki , odrobinę drobno posiekanej natki, następnie wkładamy mięso i zalewamy ciepłym wywarem połączonym z żelatyną.
Galaretę wkładamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy marchewką oraz natką pietruszki.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się