Galareta z mięsa indyczego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso indycze

    800 g,
  • marchew

    2 szt,
  • seler korzeniowy

    kawałek,
  • pietruszka

    1 szt,
  • ząbki czosnku

    3 ząbki,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • liście laurowe Prymat

    3 szt,
  • ziele angielskie całe

    6 ziarenek,
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka,
  • natka pietruszki

    kilka gałązek,

dodatkowo;

  • żelatyna

    w zależności od potrzeby,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy i płuczemy.
Mięso oczyszczamy, myjemy.
Wkładamy razem z warzywami do wiekszego garnka, zalewamy zimną wodą.
Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, stawiamy na ogniu i gotujemy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miekkości mięsa dodając soli.
Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy i studzimy.
Wywar przelewamy przez sito, dodajemy przyprawę uniwersalną,sól, pieprz oraz pokrojony drobno czosnek.
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( dajemy tyle żelatyny według proporcji na opakowaniu).
Gdy mięso wystygnie obieramy z kości i kroimy.
Pokrojone mięso dodajemy do wywaru mieszamy, dodajemy niewielką ilość octu do smaku.
Marchewkę kroimy w plasterki.
Do pojemników na dno układamy plasterki marchewki , odrobinę drobno posiekanej natki, następnie wkładamy mięso i zalewamy ciepłym wywarem połączonym z żelatyną.

Galaretę wkładamy do lodówki do stężenia.

Dekorujemy marchewką oraz natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 25.06.2017 00:55
Dobra galareta.
Bożena Matuszczyk 24.06.2017 12:59
Dziękuję;)
Marta Ryżek-Kalkowska 24.06.2017 11:56
PYSZNOŚCI TUTAJ :)
Bernadeta1 24.06.2017 11:31
bardzo lubię, smaczna galareta
mirosława4 24.06.2017 08:27
bardzo dobra
KORAL 24.06.2017 07:12
świetna galareta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat