Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z indyka i kurczaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 500 g
kurczak 2 kg
marchewki 5 średnich
seler 1 średni
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
przyprawa do zup
Kucharek przyprawa do potraw
kukurydza 1 puszka
papryka czerwona 1 średnia
Żelatyna wieprzowa Prymat duże op.
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z indyka i kurczaka

Kroki postępowania

1
Mięso z indyka oraz podzielonego na porcje kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą - gotować do miękkości mięsa.

Żelatynę zalać zimną wodą (150-200ml), wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Krok 1 - Galareta z indyka i kurczaka foto
2
Wywar odcedzić, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, lubczyk, obrane marchewki, seler oraz cząstki papryki.
Gotować do miękkości warzyw - przecedzić.

Gotowego rosołu powinno być 2 litry.

Żelatynę rozpuścić w mikrofalówce, przelać do gorącego wywaru i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz płynną przyprawą do zup.
Krok 2 - Galareta z indyka i kurczaka foto
3
Ugotowaną paprykę obrać ze skórki i pokroić, razem z marchewkami i selerem, w kosteczkę.
Krok 3 - Galareta z indyka i kurczaka foto
4
Połączyć rozdrobnione mięso z warzywami i napełnić pojemniczki, w których będzie zastygała galareta.
Dodać jajka pokrojone w plasterki lub cząstki oraz odcedzoną kukurydzę.
Zalać gorącym rosołem.
Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Krok 4 - Galareta z indyka i kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.01.2013 10:38
NIE, bo to z założenia miała być drobiowa galareta! Osobiście nie przepadam za taką, choć oczywiście jadam - ale wolę galaretę z nóżek :) Jednak mąż jest zdecydowanie zwolennikiem galarety drobiowej, dlatego taką robię...
M. Monroe 25.12.2012 23:55
czy urozmaiciłaś kiedyś tę galaretę o coś mniej drobiowego chociaż w 1/2?
pierniczkowo 22.12.2012 12:44
bardzo lubię drobiowe galarety:)
Beatris 19.12.2012 22:45
Z chęcią zjadłabym troszeczkę.
gosia56 19.12.2012 20:48
pycha.
Poison1988 19.12.2012 17:13
uwielbiam taką :)
Zdzisław 19.12.2012 15:00
tak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak