Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 2 kg
udka z kurczaka 3 szt
jajko 2 szt
kaszy manny 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majeranku 1 łyżka
sól i pieprz
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka

Kroki postępowania

1
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 1 - Galantyna z kurczaka foto
2
FARSZ
Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Galantyna z kurczaka foto
3
Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry
Krok 3 - Galantyna z kurczaka foto
4
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku
Krok 4 - Galantyna z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 26.06.2012 19:22
mniaaam
irenka 16.02.2012 11:28
pyszna,lubię
ziutula
ziutula 15.02.2012 23:19
tak nie robiłam, zapisałam do ściągawki....
owocówka 15.02.2012 20:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak