Galantyna z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    2 kg
  • udka z kurczaka

    3 szt
  • jajka

    2 szt
  • kaszy manny

    2 łyżki
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • majeranku

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • przyprawy do kurczaka,

    1 opak
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Galantyna z kurczaka foto
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin.
Krok 2 - Galantyna z kurczaka foto
FARSZ
Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Galantyna z kurczaka foto
Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry.
Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry
Krok 4 - Galantyna z kurczaka foto
Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na półmisku

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia40 26.06.2012 19:22
mniaaam
irenka 16.02.2012 11:28
pyszna,lubię
ziutula 15.02.2012 23:19
tak nie robiłam, zapisałam do ściągawki....
owocówka 15.02.2012 20:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat