Frykadelki w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    40 dag
  • boczek wędzony

    8 plastrów
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    5 łyżek
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 1/2 łyżki
  • sos koperkowy

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • kajzerka

    1 sztuka
  • przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos koperkowy: po 1 łyżce masła i mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki koperku suszonego Prymat.
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przyprawę KUCHAREK i wymieszać na gładką masę. Z masy formować małe placki, obtaczać je w mące, a następnie owijać każdy w dwa plasterki boczku posmarowanego musztardą. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić 20 min. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i koperek. Frykadelki podawać z kaszą i sosem koperkowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia71 06.08.2011 19:26
pycha
jasiek 21.07.2011 19:41
a to jest smaczne danko
jasiek 30.06.2011 11:39
bardzo lubię sosik koperkowy
marcia71 16.04.2011 01:58
coś co lubię
Tika4444 26.03.2011 20:53
fajny pomysł
Tika4444 26.03.2011 20:53
fajny pomysł
AgaS10 09.02.2011 12:01
sosik koperkowy jest super:)
szajba2 31.12.2010 17:54
lubię sos koperkowy
Barbara55 04.07.2010 15:18
fajne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat