Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wieprzowe
40 dag -
boczek wędzony
8 plastrów -
jajko
1 sztuka -
olej
5 łyżek -
musztarda
1 łyżeczka -
mąka pszenna
1 1/2 łyżki -
sos koperkowy
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
kajzerka
1 sztuka -
przyprawa do potraw
1 łyżeczka -
Cebula suszona Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Frykadelki w sosie koperkowym
Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przyprawę KUCHAREK i wymieszać na gładką masę. Z masy formować małe placki, obtaczać je w mące, a następnie owijać każdy w dwa plasterki boczku posmarowanego musztardą. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić 20 min. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i koperek. Frykadelki podawać z kaszą i sosem koperkowym
Komentarze (9)