Frykadelki w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięsa mielonego wieprzowego

    40 dag
  • boczku wędzonego

    8 plastrów
  • jajko

    1 szt
  • suszonej cebuli Prymat

    1 łyżka
  • musztardy

    1 łyżka
  • przyprawy do potraw KUCHAREK

    1 łyżka
  • rosołu wołowego KUCHAREK

    1 szklanka
  • mąki pszennej

    1,5 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • masła i mąki pszennej

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • soku z cytryny

    1 łyżeczka
  • koperku suszonego Prymat

    2 łyżki
  • kajzerka

    1 szt
  • olej

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przyprawę KUCHAREK i wymieszać na gładką masę. Z masy formować małe placki, obtaczać je w mące, a następnie owijać każdy w dwa plasterki boczku posmarowanego musztardą. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić 20 min. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i koperek. Frykadelki podawać z kaszą i sosem koperkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 10.09.2012 17:56
super
bernadetta2 11.03.2012 07:40
super
Ewa/kalapurtka 17.01.2012 18:43
pycha
agnieszka214 08.12.2011 13:12
lubi e takie
agnieszka214 08.12.2011 13:12
lubi e takie
Ewa/kalapurtka 07.12.2011 23:07
pycha
kokoszka 06.12.2011 12:22
pysznie wygląda:)
m1monika 28.11.2011 23:29
smaczne
artur7 15.11.2011 17:32
mniam lp
artur7 14.11.2011 07:18
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat