Frykadelki pszeniczno-warzywne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zieren pszenicy

    20dag
  • cukinii

    60dag
  • dymki

    4
  • średnia marchew

  • jajka

    2
  • oliwy

    5 łyżek
  • łyżka drobno posiekanych ziół

  • sól

  • pieprz

  • chleb razowy

    4 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pszenicę płukamy i zalewamy bulionem, gotujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Przykrytą odstawić na następną godzinę. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę wraz ze szczypiorem pokroić w cienkie krążki. Do pszenicy dodać cukinię, marchew, dymkę, namoczony w gorącej wodzie, odciśnięty chleb oraz jajka i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Małe porcje gęstej masy kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 4min aż się zrumienią. Następnie odwracamy i smażymy przez ok3min. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 23.12.2010 22:14
fajny przepis
iza15 18.11.2010 22:27
lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat