Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina z wiśni

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 1 1/2 kg
cukier kryształ 1 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 2 1/2 łyżeczki
woda zimna 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina z wiśni

Kroki postępowania

1
Wiśnie płuczemy i przebieramy. Osuszamy na sicie. Usuwamy pestki i przekładamy do garnka. Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aby owoce puściły sok.
Krok 1 - Frużelina z wiśni foto
2
Owoce doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 3 minuty. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do wiśni delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Frużelina z wiśni foto
3
Wiśnie przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 - 15 minut.
Smacznego!
Krok 3 - Frużelina z wiśni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 09.11.2015 09:26
frużelina z wiśnie jest przepyszna, polecam gorąco
jagoda5913 07.11.2015 01:26
super przepis
Mama niejadka 06.11.2015 20:15
Pyszne, też taką robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak