Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frutti di mare z patelni

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

frutti di mare 1 kg
oliwa 1/4 szkl.
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
wino białe wytrawne 50 ml
cytryna średnia
papryczka chili

Przepis i sposób przygotowania na: Frutti di mare z patelni

Mieszankę owoców morza przepłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą, dobrze odcedzić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę (nie extra virgin!), posolić i posypać niewielką ilością pieprzu. Dodać papryczkę chili pokrojoną w paski i chwilę przesmażyć. Wsypać frutti di mare, przemieszać z oliwą i smażyć kilka minut na dużym ogniu stale mieszając. Tuż przed końcem smażenia dodać wyciśnięty czosnek, skropić winem i posypać porcją świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszać i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Podawać ze świeżą bagietką, a na talerzu skropić sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak