Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 sztuk -
pomidory koktajlowe
1/3 puszki -
cebula
sztuka -
szczypiorek
garść -
przyprawy
do smaku -
fasola
2/3 szklanki
Sposób przygotowania
W oddzielnym naczynku wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, dodajemy pokrojony szczypiorek i wlewamy na patelnię. Teraz należy szybko przemieszać składniki, dosłownie dwoma ruchami. Zmniejszamy ogień na minimalny i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy tak z 8-10 minut aż zetnie się spód. Następnie fritatę delikatnie zsuwamy na talerz i przekładamy z powrotem na talerz, tym razem do góry nogami. Ja wykorzystałam drugą patelnię i faceta ;) silniejszy, więc jemu łatwiej było przewrócić patelnię do góry nogami na drugą patelnię. Smażymy znów fritatę, tym razem krócej, tak aby nie nie była za sucha w środku. Przekładamy na talerz posypujemy startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smarujemy lekko podgrzanym leczo.
Smacznego :)
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się