Fritata z fasolką i pomidorkami cherry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • pomidory koktajlowe

    1/3 puszki
  • cebula

    sztuka
  • szczypiorek

    garść
  • przyprawy

    do smaku
  • fasola

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, przysmażamy. Następnie dodajemy pomidorki i fasolę czerwoną. Chwilę smażymy, solimy odrobinę.

W oddzielnym naczynku wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, dodajemy pokrojony szczypiorek i wlewamy na patelnię. Teraz należy szybko przemieszać składniki, dosłownie dwoma ruchami. Zmniejszamy ogień na minimalny i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy tak z 8-10 minut aż zetnie się spód. Następnie fritatę delikatnie zsuwamy na talerz i przekładamy z powrotem na talerz, tym razem do góry nogami. Ja wykorzystałam drugą patelnię i faceta ;) silniejszy, więc jemu łatwiej było przewrócić patelnię do góry nogami na drugą patelnię. Smażymy znów fritatę, tym razem krócej, tak aby nie nie była za sucha w środku. Przekładamy na talerz posypujemy startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smarujemy lekko podgrzanym leczo.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta_P-S 10.06.2012 07:38
Uwielbiam wszelkie frittaty, a z fasolka nie jadam jeszcze.
msmariusz 08.06.2012 20:57
fajne cudo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat