Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 10 dkg
por (biała część) ok. 10 cm kawałek
ser feta 135 gram (pół opakowania)
świezo zmielony pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
żółty ser ok. 30 gram
żurawina
tymianek 1 duża (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię. Jak boczek jest tłusty, nie potrzeba oleju do smażenia. Ja użyłam chudego boczku i dlatego dodałam do smażenia odrobinę oleju. Boczek zrumienić.
Krok 1 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
2
Por oczyścić, pokroić w półplasterki, dodać do zrumienionego boczku, wymieszać i smażyć chwilę, aż por się zeszkli.
Krok 2 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
3
Do boczku z porem dodać suszoną żurawinę i ser feta.
Krok 3 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
4
Dodać też trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, tymianek i mieloną paprykę. Wymieszać, smażyć, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i lekko odparuje.
Krok 4 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
5
Ciasto francuskie rozwinąć (użyłam nie mrożonego), rozłożyć na nim przygotowany, przestudzony farsz.
Krok 5 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
6
Zwinąć w roladę i kroić plastry 3-4 cm grubości. Każdy plaster lekko spłaszczyć, ułożyć na natłuszczonej blasze.
Krok 6 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
7
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach., rozłożyć na zawijaskach.
Krok 7 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
8
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę z zawijaskami wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 8 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto
9
Zawijaski piec ok. 15 minut.
Krok 9 - Francuskie zawijaski z boczkiem i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.03.2014 10:55
pyszności :)
fotoviderek 04.07.2013 07:26
Pyszne, francuskie, wytrawne "ciacha" :)
MAR3STA 28.01.2013 18:28
fajny sposób na pyszna kolację
Katarzyna/kate1980 27.01.2013 21:11
świetny przepis
Katarzyna/kate1980 27.01.2013 21:11
świetny przepis
artur7 27.01.2013 13:31
fajne połączenia
Magda24 26.01.2013 18:11
pyszne pikantne francuzy :)- smaczne
babajaga1969 26.01.2013 17:11
piękne bułeczki - ależ kuszą wyglądem - pyszne :)
Poison1988 26.01.2013 11:31
świetnie połączenie :)
adelajda 26.01.2013 10:25
lubię
Krzysztof15 26.01.2013 09:16
super
pajbek 26.01.2013 02:37
Super jedzonko :-)
GOSIA18 25.01.2013 23:53
ciekawe
ewka1978 25.01.2013 23:02
fajne
manaika 25.01.2013 22:59
ciekawie się zapowiada
jasiek 25.01.2013 22:56
doskonały
Granita 25.01.2013 22:45
Boczek z żurawiną-intrygujące połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak