Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na 4 pizzeriny

ciasto francuskie 2 opakowania
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
żółty ser starty 150 g
oliwki czarne Smak 100 g

Na sos do pizzerinek

pomidory krojone z puszki 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku

Porada

Pizzerinki będą najsmaczniejsze ze startą mozzarellą.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Kroki postępowania

1
1. Na początku przygotowujemy sos: pomidory wrzucamy do miski (jeśli nie są pokrojone należy pokroić je w kostkę). Wrzucamy zioła, cukier i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 1 - Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą foto
2
2. Oba płaty ciasta francuskiego rozwijamy. Każdy z nich dzielimy na 4 prostokąty.
Krok 2 - Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą foto
3
3. Cztery prostokąty smarujemy sosem pomidorowym (zostawiamy wolne brzegi). Posypujemy odrobiną sera, układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Zasypujemy serem.
Krok 3 - Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą foto
4
4. Zalepiamy pozostałymi prostokątami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach (aż się ładnie zrumienią). Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Smacznego :)
Krok 4 - Francuskie pizzeriny z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.02.2015 20:35
Pyszny pomysł:)
w mojej kuchni 16.02.2015 20:08
szybko i smacznie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak