Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie marchewki

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakownie
jajko 1 do smarowania
pomarańczowy barwnik 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat do posypania
jajko 6 do nadzienia
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól , sól czosnkowa, pieprz do smaku
koperek 1 pęczek
foremki na rurki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie marchewki

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka dzielimy do na około 14 części, wycinając podłużne paski. Gotowymi paseczkami owijamy na zakładkę rurki. Końcówkę rurki także zawijamy, by była ona z jednej strony zamknięta.

Jajko mieszamy z szczyptą barwnika pomarańczowego. Dzięki jego dodatkowi ciasto po upieczeniu nabierze zbliżonego koloru do marchwi.

Tak przygotowanym smarujemy nasze rurki. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Rurki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (200°C).
Po upieczeniu ściągamy jeszcze ciepłe. Wówczas ciasto dobrze odchodzi od rurki. Studzimy.

Między czasie pozostałe 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Posiekane jajka łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
Gotową pastą jajeczną nabijamy rurki. Dekorujemy koperkiem.

Można także marchewki udekorować oryginalną nacią z marchwi, ale wówczas nie jest ona jadalna. Jadalną dekorację może stanowić natomiast zielona sałata.
Marchewki podajemy jako przystawkę.

Pasta jajeczna zaserwowana w tych uroczych marchewkach z pewnością podbije wasze serca. Zachęcam do ich przygotowania, bo w brew pozorom są bardzo proste w wykonaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.01.2014 00:02
Smaczne i zdrowe.
alaaa 20.12.2013 19:21
śliczne marchewki
msmors 15.12.2013 22:42
super pomysł
Kuchenka 15.12.2013 21:16
superowe:)
pierniczkowo 15.12.2013 20:00
świetny efekt :)
Gracer 15.12.2013 19:56
super przepis
Edith85 15.12.2013 15:55
jakie ładne :)
Monika-twin 15.12.2013 14:03
Ale efektowny pomysl
Stenka 15.12.2013 11:56
fajnie się prezentują
Joannasz3190 15.12.2013 11:32
Oryginalne :)
aniagdz 15.12.2013 11:08
genialnie to wygląda ;)
idealme 15.12.2013 10:58
takiego czegos jeszcze nie jadła m:)
Olga_SK 15.12.2013 10:39
Bardzo pomysłowe :)
MagdaXXX 15.12.2013 09:43
fajny pomysł
Sylwia26 15.12.2013 09:41
bardzo fajny przepis :)
Aga-25 15.12.2013 09:17
ładniutkie są
Agnieszka-87-25 15.12.2013 09:11
fajne i pomysłowe
maciek7 15.12.2013 08:44
super pomysł
Konczi 15.12.2013 08:44
bardzo fajny pomysł
cukiereczek 15.12.2013 08:07
idealna przekąska na sylwestra
patryska76 15.12.2013 07:40
Fajny pomysł na przystawkę ;-)
Mniam 15.12.2013 00:50
Wyglądają rewelacyjnie!
iwi 15.12.2013 00:40
Świetny pomysł i wykonanie
w mojej kuchni 15.12.2013 00:23
ale pięknie i smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak