Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie marchewki
Jajko mieszamy z szczyptą barwnika pomarańczowego. Dzięki jego dodatkowi ciasto po upieczeniu nabierze zbliżonego koloru do marchwi.
Tak przygotowanym smarujemy nasze rurki. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
Rurki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (200°C).
Po upieczeniu ściągamy jeszcze ciepłe. Wówczas ciasto dobrze odchodzi od rurki. Studzimy.
Między czasie pozostałe 5 jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Posiekane jajka łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
Gotową pastą jajeczną nabijamy rurki. Dekorujemy koperkiem.
Można także marchewki udekorować oryginalną nacią z marchwi, ale wówczas nie jest ona jadalna. Jadalną dekorację może stanowić natomiast zielona sałata.
Marchewki podajemy jako przystawkę.
Pasta jajeczna zaserwowana w tych uroczych marchewkach z pewnością podbije wasze serca. Zachęcam do ich przygotowania, bo w brew pozorom są bardzo proste w wykonaniu.