Francuskie kwadraty ze szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    275 g
  • szpinak świeży

    150 g
  • ser ricotta

    250 g
  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa cała

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez 5 minut na maśle, zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy ser ricotta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 2 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
Z rozwiniętego ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 8 cm. W odległości mniej więcej 1 cm od brzegu robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce naciętego ciasta i krawędzie dociskamy widelcem.
Krok 3 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
Kwadraty (wyszło mi ich 12) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich kładziemy szpinak z serem.
Krok 4 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 19.10.2012 17:32
świetne
EWI 14.08.2012 12:16
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat