Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie kwadraty ze szpinakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
szpinak świeży 150 g
ser ricotta 250 g
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie kwadraty ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szpinak po umyciu i osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez 5 minut na maśle, zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy ser ricotta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 1 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
2
Z rozwiniętego ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku ok. 8 cm. W odległości mniej więcej 1 cm od brzegu robimy nacięcia w kształcie dwóch liter „L”. Przekładamy przez siebie przeciwległe krańce naciętego ciasta i krawędzie dociskamy widelcem.
Krok 2 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
3
Kwadraty (wyszło mi ich 12) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich kładziemy szpinak z serem.
Krok 3 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto
4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 4 - Francuskie kwadraty ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 19.10.2012 17:32
świetne
EWI 14.08.2012 12:16
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak