Francuskie ciastka z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opak
  • wiśnie

    250 g
  • czekolada gorzka

    50 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery.

Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 02.10.2016 18:10
wspaniałe !
Patrycja33 25.08.2016 09:32
mniam wygladaja super
Alex_M 03.09.2015 18:20
świetne ciacha :)
ilka01 03.09.2015 08:14
pyszne ciastka :)
paulina2157 03.09.2015 07:15
świetne połączenie delikatne ciasto francuskie i wytrawne w smaku wiśnie
wwwiolka 02.09.2015 20:03
Bardzo fajny przepis.
Renataj 02.09.2015 19:58
Pewnie pyszne to ciacho:)
Konczi 02.09.2015 19:20
proste i smaczne :) pomysł na 5 :)
cooked 02.09.2015 18:46
rewelacja! :)
mirosława4 02.09.2015 17:58
szybkie w przygotowaniu a jakie smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat