Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciastka z jabłkami i sosem cynamonowo-koniakowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 sztuk
jabłka 5 sztuk
koniak 100 mililitry
laska cynamonu 1 sztuk
cukier wanilinowy 1 paczka
cynamon do smaku
sok z pomarańczy 50 mililitry
masło 1/4 sztuk
cukier kryształ 1/2 szklanka
anyż gwiazdki 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciastka z jabłkami i sosem cynamonowo-koniakowym

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku topimy masło dodajemy cukier. czekamy aż wszystko nam się ładnie rozpuści. wrzucamy jabłka i wsypujemy cukier wanilinowy, dolewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wlewamy koniak i wrzucamy laske cynamonu i gwiazdkę anyżu. dusimy ok 3 min. następnie przelewamy wszystko przez sito tak aby jabłka pozostały bez sosu. ciasto dzielimy na 6 części, po czym na każdą część kładziemy porcję jabłek ok.3 łyżek. następnie zawijamy na pół, smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy ok 20min. Pozostały sos podgrzewamy i po wyciągnięciu ciastek polewamy.
(Możemy udekorować laską cynamonu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak