Francuska przystawka z gruszką

Francuska przystawka z gruszką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • gruszki

    3 sztuki
  • jajko

    do smarowania
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    10 dag
  • orzechy włoskie

    0,5 szklanki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Francuska przystawka z gruszką

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuska przystawka z gruszką foto
Orzechy siekamy na mniejsze części.
Krok 2 - Francuska przystawka z gruszką foto
Ser kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i osuszamy.
Krok 3 - Francuska przystawka z gruszką foto
Ciasto francuskie rozwijamy. Gruszki kroimy w plasterki około 0,5 cm. W zależności od wielkości owoców ciasto dzielimy za pomocą radełka na ok 9 części.
Krok 4 - Francuska przystawka z gruszką foto
Otrzymane prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Na ich środki wykładamy przygotowane gruszki.
Krok 5 - Francuska przystawka z gruszką foto
Na gruszki wykładamy orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Blaszkę z przygotowanymi wytrwanymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zarumienią wyjmujemy całość.
Jadwiga/Jaga85
Połączenie gruszki i sera pleśniowego jest pyszne- wykorzystuje je także przy sporządzaniu innych dań!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

marzut 16.12.2015 15:41
pięknie wygląda
Barbara13 15.12.2015 23:39
ciekawie i apetycznie
gusia1000 15.12.2015 21:14
Pomysłowo, ciekawie.
mikrusiak 15.12.2015 18:23
bardzo ciekawy pomysł :)
Agnieszka-87-25 15.12.2015 15:08
same pysznosci
Aleksandra/Olcia 15.12.2015 12:57
ale smaki mniam
Benita 15.12.2015 10:39
Cudowna ta francuska przystawka. Z chęcią bym skosztowała.
pestka 15.12.2015 08:58
pyszna przekąska
sliwka 15.12.2015 08:28
Piękna i pyszna;))
Ola1984 15.12.2015 07:27
Świetne połączenie smaków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat