Fondant czekoladowy deser na ciepło z płynnym środkiem chrupiącą skórką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    100 g
  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier trzcinowy

    3/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • jaja

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 4 kosteczki odłożyć na później.
Gdy czekolada się roztopi dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Osobno ubić jajka wraz z zółtkami na gładką masę. Dodać mąkę i miksować chwilę.
Gdy czekolada nie jest gorąca dodajemy do ciasta i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
Kolkilki lub inne foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao.
Wlać masę do pełna każdej foremki pamiętając, że ciasto nie urośnie.
Do środka każdej masy włożyć po 1-2 kostki odłożonej wcześniej czekolady.
Tak przygotowane foremki możemy zamrozić i trzymać tak nawet przez 3 tygodnie i wyciągnąć dopiero 30 min przed planowanym podaniem.
Jeżeli deser przygotowujemy od razu, wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180st.
Wyjmujemy po 12 minutach lub 20-25 jeśli foremki były zamrożone.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasteczka na talerze, udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną albo lodami.
Delektować się cudownym smakiem:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zosia1 18.02.2013 14:22
To musi smakować...
dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:43
wygląda super
Katarzyna34 22.01.2013 10:51
Wygląda bardzo zachęcająco
kasienka23 21.01.2013 19:31
pycha!
Granita 21.01.2013 19:03
Wygląda przepysznie!
jolanta19 21.01.2013 18:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat