Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy deser na ciepło z płynnym środkiem chrupiącą skórką
Gdy czekolada się roztopi dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Osobno ubić jajka wraz z zółtkami na gładką masę. Dodać mąkę i miksować chwilę.
Gdy czekolada nie jest gorąca dodajemy do ciasta i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
Kolkilki lub inne foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao.
Wlać masę do pełna każdej foremki pamiętając, że ciasto nie urośnie.
Do środka każdej masy włożyć po 1-2 kostki odłożonej wcześniej czekolady.
Tak przygotowane foremki możemy zamrozić i trzymać tak nawet przez 3 tygodnie i wyciągnąć dopiero 30 min przed planowanym podaniem.
Jeżeli deser przygotowujemy od razu, wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180st.
Wyjmujemy po 12 minutach lub 20-25 jeśli foremki były zamrożone.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasteczka na talerze, udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną albo lodami.
Delektować się cudownym smakiem:)