Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondant czekoladowy deser na ciepło z płynnym środkiem chrupiącą skórką

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
masło 100 g
mąka pszenna 100 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
masło 1 łyżka
kakao 1 łyżka
jaja 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy deser na ciepło z płynnym środkiem chrupiącą skórką

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 4 kosteczki odłożyć na później.
Gdy czekolada się roztopi dodać cukier, mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Osobno ubić jajka wraz z zółtkami na gładką masę. Dodać mąkę i miksować chwilę.
Gdy czekolada nie jest gorąca dodajemy do ciasta i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.
Kolkilki lub inne foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao.
Wlać masę do pełna każdej foremki pamiętając, że ciasto nie urośnie.
Do środka każdej masy włożyć po 1-2 kostki odłożonej wcześniej czekolady.
Tak przygotowane foremki możemy zamrozić i trzymać tak nawet przez 3 tygodnie i wyciągnąć dopiero 30 min przed planowanym podaniem.
Jeżeli deser przygotowujemy od razu, wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180st.
Wyjmujemy po 12 minutach lub 20-25 jeśli foremki były zamrożone.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasteczka na talerze, udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną albo lodami.
Delektować się cudownym smakiem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia1 18.02.2013 14:22
To musi smakować...
dwa pokoje z kuchnią 23.01.2013 08:43
wygląda super
Katarzyna34 22.01.2013 10:51
Wygląda bardzo zachęcająco
kasienka23 21.01.2013 19:31
pycha!
Granita 21.01.2013 19:03
Wygląda przepysznie!
jolanta19 21.01.2013 18:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak