Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 160 ml
drożdże świeże 20 gram
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 225 gram
mąka 1 łyżka
sól 0.5 łyzeczki
oliwa 1 łyżeczka
oliwki zielone 0.5 opakowania
oregano 0.5 łyżeczki
kabanos 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem

Kroki postępowania

1
Wodę podgrzewamy - do bardzo ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki i szczyptę soli. Mieszamy składniki. Odstawiamy na 20 minut.
Krok 1 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto
2
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy sól oraz rozczyn. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 2 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto
3
Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem- hakiem .
Gotowe ciasto odstawimy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto
4
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Kabanosa z czosnkiem niedźwiedzim ( najlepiej z firmy Tarczyński) kroimy w plastry i układamy wraz z oliwkami na cieście. Posypujemy oregano.
Krok 4 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto
5
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto
6
Upieczone kroimy na mniejsze kawałki i serwujemy jako przystawka na imprezie.
Krok 6 - Foccaci z oliwkami zielonymi i kabanosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 16.02.2014 16:18
Robiłam podobne ostatnio, jest pyszne :)
Kamil 15.01.2014 20:36
apetyczne :)
Pyszota 15.01.2014 19:13
pyszna przekąska
patryska76 15.01.2014 18:45
Wygląda smakowicie ;-)
Konczi 15.01.2014 18:29
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak