Focaccia z pomidorkami nadziewana serem

Focaccia z pomidorkami nadziewana serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    350 g
  • drożdże

    15 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mozzarella

  • masło

    50 g
  • oliwa

  • sól do smaku

  • pomidorki koktajlowe

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać ugotowanego, przeciśniętego przez praskę i jeszcze ciepłego ziemniaka. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i roztopione masło. Posolić i dolewając stopniowo ciepłą wodę, wyrabiać ciasto ( 10 minut). Przykryć ściereczka i zostawić 1 godzinę do wyrośnięcia.
Okrągłą, natłuszczoną formę wyłożyć ciastem, ugniatając palcami. Na połowie ułożyć kawałki sera. Ja użyłam włoski ser stracchino, ale może być mozzarella. Przykryć druga połówką i zlepić brzegi. Na wierzchu wcisnąć połówki pomidorków, polać oliwa zmieszana z woda( 1: 2) , posypać sola i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200° C) na ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

17.10.2014 21:10
Oj tego to nigdy nie robiłam .....

Kejti

02.08.2014 08:30
Uwielbiam :-)

IZABELA29

20.07.2014 11:34
dobre ,bo mozna kombinować z dodatkami

Dorian

13.07.2014 16:44
pysznosci

Dorian

07.07.2014 21:24
pyszne bułeczki

Beata23

02.07.2014 09:37
super danie

Kuchenka

01.07.2014 19:14
ale super :)

Wafelek2601

01.07.2014 08:33
smaczne jedzonko

wyattearp

30.06.2014 10:05
poproszę kawałeczek

Bernadeta1

30.06.2014 00:25
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat