Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka
oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
oliwki zielone Smak
rozmaryn

Porada

Focaccię podajemy z oliwą z oliwek lub jako pieczywo na kanapki. Po przekrojeniu możemy w środek włożyć suszone pomidory i ulubione dodatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z oliwkami

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn sól i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto dolewając mleko aż będzie miało zwartą konsystencję. Miesimy do chwili, gdy będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, a potem wałkujemy i wykładamy do okrągłej formy lub na blachę wysmarowaną oliwą. Wierzch smarujemy oliwą i znowu czekamy aż wyrośnie.
Trzonkiem od drewnianej łyżki robimy wgłębienia i wciskamy do nich oliwki, a pomiędzy nie wiórki z czosnku. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy w 180*C ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.03.2017 19:12
apetycznie wygląda
Diana Rusiłowicz 09.03.2017 00:38
Pyszna propozycja :)
Edita 09.02.2017 07:59
pysznosci
Kardamonovy 05.02.2017 17:33
Uwielbiam!
bogusia 82 29.01.2017 21:32
wygląda kusząco
Lis 29.01.2017 17:09
Cudowny włoski smak....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak