Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z figami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
miód pszczeli 1 łyżeczka
drożdże suche 4 g
oliwa 40 g
masło 60 g
sól do smaku 10 g
woda letnia 300 g

wierzch

figi 5 szt
miód pszczeli 2 łyżeczki
tymianek
oliwa
sól do smaku
szynka parmeńska 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z figami

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Sól rozpuścić w wodzie i wlać do miski z mąka. Dodać oliwę, miód i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić na 2 godziny w misce przykrytej folia spożywczą.
Krok 1 - Focaccia z figami  foto
2
Po 2 godzinach ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę ( 35x28) , przykryć folia spożywczą i odstawić jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Focaccia z figami  foto
3
Obrane i pokrojone figi ułożyć na wierzchu ciasta lekko je wciskając. Całość polać oliwa, miodem i posypać tymiankiem i sola. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180°) na 35 minut.
Krok 3 - Focaccia z figami  foto
4
Gdy focaccia trochę przestygnie można ja kroić i podawać z szynka parmeńską.
Krok 4 - Focaccia z figami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.12.2014 13:39
z checia bym spróbował :-)
Jagódka77 29.11.2014 15:33
wygląda pysznie
IZABELA29 22.09.2014 06:53
mniam jakie pyszne
Christopher 16.09.2014 19:45
Pyszny wypiek.
Gabi44 16.09.2014 14:48
Pyszna focaccia.
krystyna330 16.09.2014 12:42
pyszności :)
Pietruszka 16.09.2014 10:24
ciekawie wygląda
Futka 16.09.2014 10:20
Pychoty! Wspaniałe :)
monikalangier 16.09.2014 09:23
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak