Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Focaccia orkiszowa z rozmarynem

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa
500 gram
mąka pszenna Manitoba
250 gram
woda letnia
450 gram
sól
15 gram
Sklep Prymat
drożdże świeże
10 gram
oliwa
20 gram
cukier brązowy
1 łyżeczka
oraz:
.. ..
woda
50 gram
oliwa
20 gram
rozmaryn świeży
go dekoracji
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
5 (gruba)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia orkiszowa z rozmarynem

W dużej misce umieścić wodę ,dodać pokruszone drożdże ,cukier i mąkę pszenną .Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Dodać mąkę orkiszowa, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec dodawać stopniowo olej /użyłam robota/.
Gładkie, wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski ,przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po upływie ok. godziny przełożyć ciasto na lekko omączony blat , delikatnie spłaszczyć i złożyć dwa razy.
Blaszkę /32-38/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, przykryć i wstawić do wyłączonego piekarnika /włączone światełko/ na ok.1 godz.
Podrośnięte ciasto delikatnie palcami naciągnąć na całą wielkość foremki ,po czym opuszkami zrobić wgłębienia na całej powierzchni.
Wymieszać oliwę z wodą i posmarować powierzchnię ciasta.
Przygotowane w ten sposób ciasto powinno rosnąć jeszcze ok.30 min.
Posypać powierzchnię grubą solą, posypać listkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego piekarnika/230 st.C/,
Piec ok, 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak