Flaki wieprzowe na kostce rosołowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wieprzowe

    1 kg
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    2-3 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • angielskie ziele

    4-5 ziaren
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • śmietana

    1/2 szkl
  • mąka

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Flaki wieprzowe na kostce rosołowej foto
Flaki obgotować kilka razy za każdy razem zmieniając wodę.
Krok 2 - Flaki wieprzowe na kostce rosołowej foto
W rondlu zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, włożyć obgotowane flaki, dodać ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, przyprawę do flaków i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po około 2 godzinach gotowania dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać z mąkę wymieszaną w małej ilości zimnej wody, zagotować.
Krok 3 - Flaki wieprzowe na kostce rosołowej foto
Do ugotowanych flaków dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 05.09.2012 15:31
pyszności!!
kaja1991 28.08.2012 18:48
ciekawe;) chodniaż sama nie przepadam za nimi:)
Zdzisław 27.07.2012 09:50
lubię flaki każde

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat