Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki 50 dag
skrzydełka kurczaka 2 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
por 1/2 szt
papryka mielona 0,5 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczka
sól do smaku
mąka 1 łyżeczka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki

Skrzydełka umyć, zalać ok. 1 litrem wody. Podgotować 30 min., po czym zebrać ścięte białko. dodać umyte i starte na tarce warzywa.Wyjąć skrzydełka, obrać z mięsa, które wrzucić z powrotem do rosołu. Doprawić solą. Flaki pokroić na cienkie paski. Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować pół godziny. Następnie odlać wodę i wlać zimną wodę. Gotować flaki do miękkości. Następnie przecedzić i włożyć flaki do wywaru ze skrzydełek. Dodać przyprawy. Mąkę rozmieszać z połową szklanki zimnej wody. Dodać do zupy i zagotować mieszając. Podawać z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 25.01.2013 21:26
uwielbiamm
Rafał10 27.08.2012 19:19
mniam, to jest lepsze niż smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak