Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z żołądków drobiowych

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 6 szt
żołądki drobiowe 50 dag
cebula 1 szt
marchew 1/2 szt
pietruszka 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 1,5 łyżki
mąka 1 łyżka
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z żołądków drobiowych

Żołądki włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Odcedź wodę, wlej świeżą i posól. Żołądki gotuj do miękkości. Skrzydełka zalej 1,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuj kolejne 45 minut. Skrzydełka obierz z kości. Mięso dodaj do wywaru. Żołądki pokrój w paski i także dodaj do wywaru. Zagotuj. Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do flaczków. Chwilę pogotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.08.2014 14:48
Bardzo lubię takie flaczki :)
Edith85 28.07.2014 22:07
Jadłam, robiłam i bardzo mi smakowały
Lidzia 28.07.2014 20:31
Smakowite.
irenka 28.07.2014 20:26
robię podobnie
Sylwia26 28.07.2014 19:02
ale pyszności
Christopher 28.07.2014 18:46
Ciekawa propozycja. Robiłem z boczniaków,z żołądków jeszcze nie.Spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak