Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flaczki na ostro

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki blanszowane
włoszczyzna
cebula
mąka
masło
kość wołowa
sól
pieprz
majeranek
papryczka chili

Przepis i sposób przygotowania na: flaczki na ostro

W jednym garnku gotuję bulion wołowy na kości z włoszczyzną. Jeśli ktoś chce aby wyszło taniej może ugotować go na kostce rosołowej. Gdy bulion będzie gotowy wyjmuję warzywa i kroję w paseczki.
Flaki blanszowane zalewam wrzątkiem, gotuję około 10 minut, odcedzam, ponownie zalewam wodą i gotuję 1,5 godziny. Wodę, która wyparuje, uzupełniam ugotowanym wcześniej bulionem.
Gdy flaki będą miękkie wrzucam pokrojone warzywa i nadal gotuję. Na maśle smażę cebulkę pokrojoną w kosteczkę, na złoty kolor. Dodaję mąkę i mieszam z cebulką. Zalewam zimnym bulionem, robiąc zasmażkę. Zasmażkę dorzucam do flaków z warzywami i przyprawiam. W moździerzu rozcieram papryczkę chilli, liść laurowy, majeranek, pieprz w ziarenkach i sól. Ja lubię jeszcze dodać paprykę wędzoną pikantną. Całość gotuje jeszcze chwilę i flaczki gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 29.12.2012 18:31
pyszne,a tak dawno nie robiłam tego dania. Oj, dogodziłabym w domu męskim podniebieniom
romanrafal
romanrafal 23.12.2012 09:22
uwielbiam
adelajda 21.12.2012 05:25
jedzonko mojego męża
malaczarna23 20.12.2012 21:24
ale bym zjadła miseczke takich flaczków:)
malaczarna23 20.12.2012 21:24
ale bym zjadła miseczke takich flaczków:)
Sylwia26 20.12.2012 19:25
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak