Fit przekąska: Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Fit przekąska: Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pomidory

    (zwykłe lub malinowe)
  • przepiórcze jaja

  • bazylia

    (tajska )

GUACAMOLE

  • awokado

    2 szt.
  • sok z limetki

    z 1/2 owocu
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1/4 szt.
  • natka kolendry

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo lubię zdrowe, smaczne i pożywne przekąski, które dostarczają mnóstwa witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj zapraszam na fit przekąskę, którą są pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek". Taka przekąska będzie idealnym rozwiązaniem na pożywne śniadanie oraz zdrową przystawkę. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację ;)

PRZYGOTOWANIE:

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki.

Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.

* Taka przekąska świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy złączyć dwie połowy pomidora i owinąć w folię spożywczą.

Życzę smacznego! :)
Futka
Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny. Jeśli nie lubimy smaku świeżej kolendry to zastąpmy ją natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

15.06.2017 12:12
wygląda bardzo apetycznie

halina17

04.06.2017 22:50
Dobra przekąska.

Patrycja33

04.06.2017 16:57
wyglądają pięknie!

mirosława4

04.06.2017 12:39
smaczna przekąska

Wacław

04.06.2017 11:33
znakomita przystawka :-)

w mojej kuchni

04.06.2017 11:07
apteyczne i kolorowe

gosia56

04.06.2017 09:11
na pewno pyszne

Babeczka35

04.06.2017 08:42
Pyszna przekąska.

Mniam

03.06.2017 23:29
Pomysłowe i ze smakiem :)

Konczi

03.06.2017 20:57
Pyszna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat