Przepis i sposób przygotowania na: Fiński chleb żytni
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek,[ ewentualnie przełożyć do foremki].Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam]. Wystudzić.
W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia, a dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.