Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fiński chleb żytni

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 225 g
mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 15 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
woda 300ml
masło 45 g

Porada

Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny.

Przepis i sposób przygotowania na: Fiński chleb żytni

Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże (ze świeżych przygotować wcześniej rozczyn z odrobiną wody i cukru), cukier oraz sól. Powoli dolewać wodę mieszając ręcznie lub drewnianą łyżką, aż powstanie klejące ciasto. Ze stopionego masła odlać 1 łyżkę, a pozostałe dodać do ciasta i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto zrobi się gładkie i zwarte, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki pszennej. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (lub w chłodne miejsce na całą noc, jeśli chcemy upiec chlebek z samego rana).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek,[ ewentualnie przełożyć do foremki].Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam]. Wystudzić.
W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia, a dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:55
Swojski najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak