Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fińska pulla

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 350 gram
mleko ciepłe 150 ml
cukier 50 gram
sól 1 szczypta
drożdże świeże 15 gram
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2
masło 50 gram
rodzynki 50 gram
płatki migdałowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Fińska pulla

Odlej 50 ml mleka,dodaj drożdże,3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw na ok. 20 minut.
Do miski dodaj pozostałą mąkę,cukier,sól i kardamon. Wymieszaj. Następnie dodaj zaczyn,mleko i dwa jajka. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, następnie dodaj miękkie masło,zagniataj do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Na sam koniec dodaj rodzynki. Ciasto odstaw aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto podziel na trzy równe części,z każdego kawałka uformuj wałeczki. Wałki ułóż obok siebie i zapleć warkocz. Końce podwiń pod spód. Ciasto odstaw na 20 minut. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w 200 C. przez ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 26.09.2016 10:46
ale apetyczna buła
kasia.s 26.09.2016 09:37
Ale apetyczne :)
Patrycja33 20.09.2016 13:31
wspaniała, uwielbiam drożdżowe wypieki:-)
Ewa Wojtaszko 20.09.2016 10:54
dzięki : )
benka 19.09.2016 19:46
Świetna buła.
wyattearp 19.09.2016 17:21
Moje smaki:)
ania2610 19.09.2016 16:29
pysznie wygląda :)
sezamek 19.09.2016 14:52
fajna buła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak