Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
surowe filety ze śledzia norweskiego
500 g -
olej słonecznikowy
50 ml -
masło
50 g -
cukinia
200 g -
sól
1 szczypta -
oliwa
50 ml -
czosnek
2 ząbki -
miąższ z pomidorów bez skórki
100 g -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 pęczek -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
kapary
30 g -
anchois
-
Bazylia suszona Prymat
1 szczypta -
tymianek
1 szczypta -
oregano
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Filety ze śledzia norweskiego z duszonymi pomidorami i ziołami
Oczyszczone i umyte filety śledziowe osuszamy i nacieramy zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy filety souté, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła. Cienkie plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na gorącej oliwie, następnie dodajemy rozdrobniony miąższ pomidorów, kapary, natkę pietruszki oraz anchois i doprawiamy do smaku.
Usmażone filety śledziowe układamy na sosie, dekorujemy smażoną cukinią i natką pietruszki (lub bazylią).
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się