Filety ze śledzia norweskiego z duszonymi pomidorami i ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowe filety ze śledzia norweskiego

    500 g
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • masło

    50 g
  • cukinia

    200 g
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    50 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • miąższ z pomidorów bez skórki

    100 g
  • cebula dymka

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • kapary

    30 g
  • anchois

  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte filety śledziowe osuszamy i nacieramy zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy filety souté, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła. Cienkie plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na gorącej oliwie, następnie dodajemy rozdrobniony miąższ pomidorów, kapary, natkę pietruszki oraz anchois i doprawiamy do smaku.
Usmażone filety śledziowe układamy na sosie, dekorujemy smażoną cukinią i natką pietruszki (lub bazylią).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 26.02.2014 10:58
badziewie ''''
szajba2 24.02.2011 16:09
dla mnie bardzo słabe ani składniki ani nawet zdjęcie nie zachęca do spróbowania a kapary mnie zupełnie nie pociągają a wręcz przeciwnie
Babciagramolka 06.01.2011 15:28
A tak z ciekawości - czy ktoś kto pisze ,, słabe ,, zrobił danie ? Jak można oseniać jak się nie robiło. Zestaw składników bardzo ciekawy - mnie pociągają kapary.
Jaheira11 05.11.2010 15:29
ciekawie wyglada!
Barbara55 28.10.2010 15:13
raczej słabe
rakow2 26.10.2010 15:19
takie sobie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat