Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba
-
filety z mintaja
2 -
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
-
olej do smażenia
-
mąka
do obtoczenia ryby
Sos
-
pomidor
2 dojrzałe -
serek mascarpone
3 czubate łyżeczki -
szczypiorek
1/2 pęczka -
papryczka chili
-
masło
łyżka -
sól
-
bazylia
-
oregano
Przepis i sposób przygotowania FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO
Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy - sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował).
Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem.
Komentarze (2)